2018-10-13-Cimsxlallibertat(foto_RCurtichs) (1)El passat dia 13  d’octubre  2018 el CET va organitzar la pujada al cim del Matagalls, responen a la iniciativa d’una colla del Centre Excursionista de Gironella que tot celebrant  la revetlla de Sant Joan van tenir la brillant idea de la següent proposta.

La proposta era que cada pres/sa exiliat/da, triés un cim de Catalunya segons les seves preferències i que el cim escollit fos apadrinat per una entitat excursionista i es fes una pujada simultània a tots els cims el mateix dia i hora.

Proposta a l’aire.

Per poder portar a terme dita activitat demana la col·laboració a la FEEC, que no dubta en adherir-se a la iniciativa.

La FEEC  va fer la proposta a les entitats i va demanar la col·laboració.

Es va fer un llistat amb els cims escollits pels presos/as, exiliats /des.

El CET escull el cim del Matagalls a petició de Marta Rovira exiliada a Suïssa.

Aquí comença la feina.

Es fa una primera reunió a Gironella  amb totes les entitats col·laboradores, organitzadors, FEEC i responsables de seguretat.

Per part del CET hi assisteix  Josep Codina i Carme Delgado.

Sortim de la reunió amb un munt de projectes  i idees, algunes viables i altres no tant, a veure qui ho pot fer millor dins les seves possibilitats.

Una pujada al Matagalls, pim-pam, però no  va ser així la cosa.

2018-10-13-Cimsxlallibertat(foto_RCurtichs) (3)Desprès de valorar els actes que es podrien dur a terme, posem fil a l’agulla i comencem a buscar contactes: grallers, castellers, com ho farem per tenir megafonia? Tot un seguit de coses i projectes que quan més hi penses més s’embolica. L’altre tema és la burocràcia; permís del Parc, Mossos, forestals i Ajuntaments, i com sempre això no és fàcil.

Les inscripcions van a càrrec del gestor d’inscripcions de la FEEC; una feina menys. El Parc Natural del Montseny només ens dona 450 places, xifra superada de llarg.

Des de la FEEC se’ns donen  les pautes a seguir  pel que fa a seguretat; cal agrair la seva feina .

2018-10-13-Cimsxlallibertat(foto_RCurtichs) (2)Contacten amb nosaltres els Castellers de Mataró, ”Els Maduixots” que s’ofereixen a pujar al cim i fer castells, el mateix amb els grallers de Vic.

Es contacta amb el  Sergi Tordera i el seu equip per poder tenir megafonia al dalt del cim. Tot és material pesat i es qüestiona de pujar o no. La tossuderia d’alguna persona  va fer possible que dues “mules” de Premià de Mar carreguessin l’equip de so.

El pas més important va ser trobar els nombrosos voluntaris, ordenar autobusos, acompanyament de la pujada i baixada del cim, voluntaris sanitaris i el trasllat de tota la logística. Gràcies a tots ells.

Tot a punt, s’acosta el dia.

La previsió de participants és important , des de l’organització  de Cims x la Llibertat se’ns informa que podria venir alguna persona del Govern, però que fins l’últim moment no ho sabríem. Dos dies abans ens comuniquen que pujarà a Matagalls el President del Parlament el Sr. Roger Torrent i la seva família.

Més nervis encara.

Tot a punt a l’aparcament del Brull, voluntaris, participants, forestals, mossos… Tot a punt per fer una gesta per demanar la llibertat.

Tot està previst, però el temps no es pot preveure, i la boira i el plugim ens  volen deslluir la festa.

Tot apunt a Collformic.

2018-10-13-Cimsxlallibertat(foto_RCurtichs) (6)Després  de rebre al President del Parlament el Sr. Roger Torrent i la seva família i de deixar que  els participants féssim les fotografies de rigor, es comença a pujar.

Pujada tranquil·la, ordenada, tot explicant històries i fent docència en algun moment i com no, una mica de complexa de pastors conduint el ramant en mig la boira,  controlant que tots fem un únic camí, ja que la boira en algun moment es bastant espessa.

Un cop a dalt el fred, boira i plugim, ens va obligar a que s’avancessin els actes i parlaments.

Parlaments a càrrec del pare de Marta Rovira i  de la Sra. Natalia en representació de Cims x la Llibertat.

Actuació castellera, grallers i moltíssimes fotos al “fotocool”.

Es va aconseguir fer un minut de reflexió, sent solidaris amb els presos, ja que ells en tenen molts de moments per reflexionar.

Pell de gallina i no pel fred.

S’escolta el silenci que només es trenca quan el vent fa volar les tantes estelades i senyeres que tenyien la muntanya de colors.

La mala passada del mal temps va fer que els últims en arribar no poguessin escoltar els parlaments i, del moment final cal dir que en l’últim grup hi pujaven tres persones invidents, amb el seus corresponents guies  i voluntaris moltes felicitats pel seu coratge .

Un cop acabats els actes i donada la previsió d’empitjorament del temps; tots a vall, també de manera tranquil·la i ordenada.

A Collformic ens esperava l’autobús que ens portaria de tornada al  Brull.

Aquí s’acaba una història amb el desig que la pròxima vegada que a la colla de Gironella se’ls acudeixi una nova proposta sigui per celebrar que tots els presos/as i exiliats/des ja són a casa.

 

Carme Delgado

Presidenta del CET