Un any més el mal temps va ser el protagonista de la Rupit-Taradell. És el tercer any consecutiu que el dia de la Marxa, poc o molt, plou. Però aquest any la pluja es va fer notar de valent. A Taradell van caure-hi 51,8 litres per metre quadrat.

Malgrat que en el moment de la sortida plovia de valent, i ho va fer sobretot durant les dues primeres hores, 745 dels 1.016 inscrits van sortir de Rupit i, d’aquests, 696 van arribar a Taradell, tot i que el recorregut va ser molt dur per l’aigua que queia, per la humitat i per l’estat del terreny, amb bassals i fang en molts punts del recorregut.

2013-Rupit-Taradell-1

Participants sota la pluja

2013-Rupit-Taradell-2

(Fotografies: www.taradell.com)

Com en les últimes edicions, a la sortida de Rupit es donava un got de plàstic a cada participant. Aquest got s’havia de conservar al llarg de tota la travessa per beure en els diferents avituallaments del recorregut. D’aquesta manera, es racionava l’ús de gots de plàstic, que en anteriors edicions era d’uns quants milers.

Els participants que van arribar al Centre després d’haver completat els 43,5 quilòmetres del recorregut, molts sota la pluja, van ser obsequiats, ni més ni menys que amb un impermeable com a record. Aquest impermeable portava la serigrafia XXXIV MARXA RUPIT-TARADELL amb un esquema del recorregut a l’esquena i el logo de la Marxa al davant.

Tot i ser una marxa no competitiva, aquest any la Rupit-Taradell ha estat controlada tal com es va acordar en l’assemblea de socis del 2013.  Ja que hi havia tants participants es va creure convenient aplicar algun sistema de control que permetés saber en directe per quins punts de la travessa havia passat cadascun d’ells.

Per dur a terme aquest control es va utilitzar la tecnologia Smartchrono de l’empresa Novotiming, que permet cronometrar i controlar curses o caminades en temps real sense necessitat d’equips electrònics. Només cal tenir telèfons mòbils als quals prèviament s’ha instal·lat una determinada aplicació i, evidentment, s’ha de tenir cobertura per transmetre dades. Cal destacar que era la primera vegada que aquesta empresa utilitzava aquest sistema per controlar un marxa d’aquestes característiques.

Malgrat no ser una prova competitiva, sempre es genera certa curiositat per saber qui ha arribat primer. Enguany, gràcies a aquest sistema de cronometratge es pot saber el participant que l’ha feta amb menys temps.  Ricard Castaño va ser el primer amb un temps de 4 hores i 38 minuts. El va seguir Jordi Pasqual, el taradellenc que la va fer amb menys temps, amb 4 hores 51 minuts. La dona que hi va estar menys temps va ser Isabel Illamola. També cal destacar que dos taradellencs més van ser el tercer i el quart: l’Alfons Morcillo, amb 4 hores i 58 minuts, i en Jordi Camps, amb 5 hores.

Enguany el redactor Joan Morcillo de www.taradell.com va seguir tota la travessa i va publicar un article acompanyat d’un extens reportatge fotogràfic que val la pena de veure (http://www.taradell.com/2013/11/17/la-pluja-endureix-la-34a-rupit-taradell-que-compta-amb-participants/).

Finalment, cal destacar que, malgrat el mal temps que va fer i les males condicions del terreny, en general tot va anar bé. I, com sempre, no ens cansem de donar les gràcies a tots els participants, a les persones que han format part dels avituallaments, a les cases comercials i a tots aquells que de manera desinteressada han col·laborat en aquesta travessa, perquè sense ells i el seu suport no seria possible la Marxa Rupit-Taradell.

Els voluntaris dels avituallaments amb l’impermeable de la Marxa (Foto: R. Curtichs)

Els voluntaris dels avituallaments amb l’impermeable de la Marxa (Foto: R. Curtichs)

Control de la travessa

A la sortida, als avituallaments de Vilanova de Sau, Sant Julià de Vilatorta, la Collada i a l’arribada, els col·laboradors s’havien baixat una aplicació que els permetia llegir els codi QR dels dorsals dels participants, i les dades eren enviades immediatament a la pàgina de control de la travessa.

Gràcies a aquest sistema de control, a la pàgina web del CET hi ha un enllaç des del qual cada participant pot consultar el seu temps i imprimir-se un diploma: → SmartChrono.com

Els avituallaments

Al llarg del recorregut hi havia vuit punts d’avituallament, a més del d’arribada:

–          El primer estava situat a Tavertet, on es va donar te amb llimona, aigua i galetes, ulleres i teules. Es va poder muntar dins d’un local que va cedir l’Ajuntament de Tavertet.
–          El segon era a la Riba, a uns 11 quilòmetres de la sortida. Els participants van menjar coca, xocolata, batuts de cacau, vi i aigua. També es van poder aixoplugar sota un cobert del restaurant la Riba.
–          El tercer estava situat, aproximadament, al quilòmetre 18, a Vilanova de Sau, on es van donar galetes, sucs de fruites, aigua i Coca-Cola. Aquest avituallament també es va poder muntar dins d’un local, en aquest cas cedit per l’Ajuntament de Vilanova de Sau.
–          El quart era prop del Salt de la Minyona, cap al quilòmetre 21, on s’oferia aigua i fruita sencera, a trossos o pelada.
–          El cinquè era a la Mina, cap al quilòmetre 25, i els participants podien prendre-hi iogurts i aigua.
–          El sisè avituallament estava situat a Sant Julià de Vilatorta, més o menys al quilòmetre 31. Aquest any es va situar en una caseta que hi ha al parc de les Set Fonts de Sant Julià, ja que, en ser un dia plujós, ens van cedir aquest espai i així es va poder muntar el control i els participants van poder estar ben aixoplugats. En aquest punt es podia fer parada i fonda perquè era el lloc per dinar i, com és habitual, hi havia caldo, entrepans de botifarra, cafè, aigua i vi.
–          A la Trona es va situar el setè avituallament, que era un punt de suport on es donava aigua per tal de fer més curt el tram fins a la Collada.
–          A la Collada hi havia el vuitè avituallament, situat aproximadament al quilòmetre 39, on els participants podien trobar fruita sencera o a trossos, Coca-Cola i aigua.
–          El darrer control era el d’arribada, al local social del CET, on els participants es podien refer de l’esforç amb entrepans, begudes, galetes, cafè, te, aigua…

2013-rupit-taradell-3

Avituallament de Sant Julià (Foto: www.taradell.com)

2013-Rupit-Taradell-4

Avituallament d’arribada al CET (Foto: R. Curtichs)

 

Els participants

Malgrat el mal temps, onze menors van participar-hi i la van acabar, dos d’ells de 14 anys. Són l’Aura Casanovas i en Jordi Pau Francàs. El participant més gran va ser en Miquel Costa, de 74 anys. La franja d’edat amb major nombre de participants va ser la de 30 a 39 anys, amb 342 inscrits (34%), la majoria dels quals (45) tenia 35 anys. Dels 40 als 49  hi va haver 254 inscrits (25%) i de 50 a 59 anys 194 (20%).

2013-Rupit-Taradell-estadistiques-2

Pràcticament la meitat d’inscrits eren d’Osona, concretament 458 (46%). També hi va haver participants del Vallès Occidental, 153 (15%); del Barcelonès, 142 (14%), i del Vallès Oriental, 88 (9%).  En canvi, per poblacions, Barcelona encapçala el nombre més gran d’inscrits amb 116 (12%), seguit de Vic i Taradell, amb 96 i 95 inscrits respectivament, que representen un 10% cadascun.

2013-Rupit-Taradell-estadistiques-1

Fotografies