39a Rupit Taradell (Foto: Ll. Saborit)

El 18 de novembre de 2018 es va celebrar la 39a edició de la Rupit-Taradell, que si bé l’any passat va fer un temps ideal per poder gaudir plenament del recorregut, enguany la pluja, el fred i el vent van acompanyar als participants durant bona part del recorregut, sobre tot a partir de mig dia.

Degut al mal temps dels 953 inscrits, 683 van sortir de Rupit i algun es van incorporar en altres punts del recorregut arribant a cronometrar-se 703 participants, dels quals 666 van arribar a Taradell.

Com en les últimes edicions, en lliurar la targeta de control de pas, també es donava un got de plàstic, que s’havia de conservar al llarg de tota la travessa per beure en els diferents avituallaments del recorregut. D’aquesta manera, es racionava l’ús de gots de plàstic, que en passades edicions era d’uns quants milers.

Els participants que van arribar al Centre després d’haver completat els 43,5 quilòmetres del recorregut van ser obsequiats amb una samarreta de màniga llarga amb el perfil del recorregut serigrafiat a l’esquena i el logotip de la caminada al davant.

Malgrat ser una prova no competitiva, sempre es genera certa curiositat per saber qui va arribar primer. Enguany, els participant que la va fer amb menys temps van ser com en la passada  edició i pel mateix ordre, els taradellencs Lleïr Pladevall, amb un temps de 4 hores i 50 segons; el segon va ser Jordi Aguilera, amb un temps de 4 hores 3 minuts i 56 segons; i el tercer va ser Bernat Mora, amb un temps de 4 hores 10 minuts i 56 segons.

La primera dona va ser Elisabet Noguer, de Folgueroles, amb un temps de 5 hores 16 minuts i 29 segons; la segona va ser Elena Sánchez, de Torelló, amb un temps de 5 hores 17 minuts i 38 segons; i les terceres van ser les bessones d’Hostalric Roser  i Núria Castanyer, amb un temps de 5 hores 18 minuts i 11 segons. La següent dona va ser Marta Camps, que amb un temps de 5 hores, 32 minuts i 11 segons va ser la primera taradellenca. La següent de Taradell va ser Meritxell Freixas amb un temps de 6 hores 9 minuts i 17 segons i la tercera va ser Maria Àngels Redorta Font amb un temps de 6 hores 37 minuts i 40 segons.

RUPIT-TARADELL 2018 caraI com és merescut , sobretot aquest any que la climatologia va ser tan adversa, volem donar les gràcies a tots els participants, a les més de 100 persones que van formar part dels avituallaments, a les cases comercials i a tots aquells que de manera desinteressada van col·laborat en aquesta travessa, perquè sense ells i el seu suport no seria possible la Rupit-Taradell.

Programa de la Caminada en pdf (→)

 

 

Control de la travessa:  Temps  – Diplomes

smartchrono-logoPer dur a terme el control de la travessa es va utilitzar el mateix sistema que l’any passat, la tecnologia Smartchrono de l’empresa Novotiming, que permet cronometrar i controlar curses o caminades en temps real sense necessitat d’equips electrònics. Només cal tenir telèfons mòbils als quals prèviament s’hagi instal·lat una determinada aplicació i, evidentment, s’ha de tenir cobertura per transmetre dades.
Així, a la sortida, als avituallaments de la Riba, Vilanova de Sau, Sant Julià de Vilatorta, la Collada i a l’arribada, els col·laboradors s’havien baixat l’aplicació que els permetia llegir els codi QR dels dorsals dels participants, i les dades eren enviades immediatament a la pàgina de control de la travessa, de manera que des del CET en tot moment es podia saber quants participants havien passat par cada punt de control.

Els temps estan disponibles a la web de control de la travessa a la qual es pot accedir a través d’un enllaç que hi ha a la web del CET, i així cada participant pot tornar a consultar el seu temps o imprimir-se un diploma de record. Els enllaços són els següents:

→ Dades generals

→ Imprimir diplomes

→ Temps de pas per controls

 

Els avituallaments

Al llarg del recorregut hi havia vuit punts d’avituallament, a més del d’arribada, repartits de la forma següent i on es donava:

  1. Tavertet (7 km): té, aigua i galetes.
  2. La Riba (11 km): coca, xocolata, sucs, batuts de cacau i aigua.
  3. Vilanova de Sau (18 km): galetes, fruits secs, sucs de fruites i begudes (aigua i Coca-cola).
  4. Salt de la Minyona (21 km): fruita sencera, a trossos o pelada (taronges, plàtans i pomes) i begudes (aigua i Coca-cola)
  5. La Mina (25 km): iogurts i aigua.
  6. Sant Julià de Vilatorta (31 km), punt per parar a dinar: caldo, entrepans de botifarra, pernil cuit o formatge, aigua, begudes (Coca-cola, llimonada) vi, cafè, tallat, cafè amb gotes de conyac o anís, etc.
  7. La Trona (37 km), punt de suport on es donava aigua i xuxes per tal de fer més curt el tram fins a la Collada.
  8. La Collada (39 km): fruita sencera o a trossos (taronges, plàtans i pomes), Coca-Cola i aigua.
  9. Local social del CET (43,5 km) on els participants es podien refer de l’esforç amb entrepans, begudes, galetes, cafè, té, aigua…

 

Els participants

En aquesta edició els participants més petits van ser un i una nena de 14 anys i els més grans van ser dos homes de 75 anys. Hi van participar 9 menors. Respecte a la distribució per franges d’edat es va mantenir molt semblant a les passades edicions, en les quals la franja de major participació era la de 40-49 anys, tot i que va disminuir mentre totes les altres van augmentar, excepte la de menor possiblement degut al mal temps.

2018_RT_grafic_Edats

La mitjana d’edat va augmentat lleugerament, va passar dels 42,3 anys de mitjana del 2017 als 43,. Les edats que van comptar amb més participants va ser les de 33 i 44 anys amb 33 inscrits cada una. L’any passat havia sigut la de 40 anys amb 47 participants.

Respecte a la procedència dels participants per comarques, també es va mantenir la mateixa distribució que les passades edicions;  la meitat van ser d’Osona, concretament 507 (53%), seguit dels del Barcelonès (95 – 10% ) i el Vallès Occidental (128 – 13%). Van venir participants de 30 comarques diferents.

2018_RT_grafic_comarques

En la distribució de participants per poblacions, en aquesta edició, la va encapçalar Taradell seguida de Vic, amb 127 i 94 inscrits respectivament, mentre que Barcelona que en moltes edicions havia estat la primera, es va situar en tercer lloc amb 82 participants. En total van venir participants de 142 poblacions diferents.

 

Fotografies i articles