38a Rupit Taradell (Foto: Ll. Saborit)

El 19 de novembre de 2017 es va celebrar la 38a edició de la Rupit-Taradell. Enguany va fer un temps ideal per poder gaudir plenament del recorregut de la caminada ja que va ser un dia molt assolellat, sense un fred extrem pel matí ni una calor excessiva al migdia. De manera que també va fer més agradable l’estada dels col·laboradors als controls i avituallaments.

Aquest edició va comptar amb 1.104 inscrits, dels quals 1.050 van sortir de Rupit i 1.020 van fer tot el recorregut fins al local social del CET a Taradell.

Com en les últimes edicions, en lliurar la targeta de control de pas, també es donava un got de plàstic, que s’havia de conservar al llarg de tota la travessa per beure en els diferents avituallaments del recorregut. D’aquesta manera, es racionava l’ús de gots de plàstic, que en passades edicions era d’uns quants milers.

Els participants que van arribar al Centre després d’haver completat els 43,5 quilòmetres del recorregut van ser obsequiats amb una samarreta de màniga curta amb el perfil del recorregut serigrafia ta l’esquena.

Malgrat ser una prova no competitiva, sempre es genera certa curiositat per saber qui va arribar primer. Enguany, els participant que la va fer amb menys temps va ser els taradellencs Lleïr  Pladevall, amb un temps de 4 hores 2 minuts i 56 segons;  el segon va ser Jordi Aguilera, amb un temps de 4 hores 11 minuts i 24 segons; i el tercer va ser Bernat Mora, amb un temps de 4 hores 13 minuts i 54 segons.

La primera dona va ser Berta Rodríguez, amb un temps de 5 hores 11 minuts i 32 segons; la segona va ser Clara Madrid, amb un temps de 5 hores 21 minuts i 54 segons; i la tercera va ser la taradellenca Júlia Molero, que amb un temps de 5 hores 43 minuts i 6 segons també va ser la primera taradellenca. Darrera seu van situar-se Laia Miralpeix (5h 57m 30s) i Maria Font (6h 4m 49s) que van ser la segona i tercera taradellenca respectivament en fer la caminada en menys temps, alhora que van ser la quarta i cinquena de la general de dones.

2017-Rupit-Taradell-1I, com és merescut, no ens cansem de donar les gràcies a tots els participants, a les més de 100 persones que han format part dels avituallaments, a les cases comercials i a tots aquells que de manera desinteressada han col·laborat en aquesta travessa, perquè sense ells i el seu suport no seria possible la Rupit-Taradell.

Programa de la Caminada (→)

 

 

Control de la travessa

smartchrono-logoPer dur a terme el control de la travessa es va utilitzar el mateix sistema que l’any passat, la tecnologia Smartchrono de l’empresa Novotiming, que permet cronometrar i controlar curses o caminades en temps real sense necessitat d’equips electrònics. Només cal tenir telèfons mòbils als quals prèviament s’hagi instal·lat una determinada aplicació i, evidentment, s’ha de tenir cobertura per transmetre dades.
Així, a la sortida, als avituallaments de la Riba, Vilanova de Sau, Sant Julià de Vilatorta, la Collada i a l’arribada, els col·laboradors s’havien baixat l’aplicació que els permetia llegir els codi QR dels dorsals dels participants, i les dades eren enviades immediatament a la pàgina de control de la travessa, de manera que des del CET en tot moment es podia saber quants participants havien passat par cada punt de control.

Els temps estan disponibles a la web de control de la travessa a la qual es pot accedir a través d’un enllaç que hi ha a la web del CET, i així cada participant pot tornar a consultar el seu temps o imprimir-se un diploma de record. Els enllaços són els següents:

→ Dades generals

→ Imprimir diplomes

→ Temps de pas per controls

 

Els avituallaments

Al llarg del recorregut hi havia vuit punts d’avituallament, a més del d’arribada, repartits de la forma següent i on es donava:

  1. Tavertet (7 km): té, aigua i galetes.
  2. La Riba (11 km): coca, xocolata, sucs, batuts de cacau i aigua.
  3. Vilanova de Sau (18 km): galetes, fruits secs, sucs de fruites i begudes (aigua i Coca-cola).
  4. Salt de la Minyona (21 km): fruita sencera, a trossos o pelada (taronges, plàtans i pomes) i begudes (aigua i Coca-cola)
  5. La Mina (25 km): iogurts i aigua.
  6. Sant Julià de Vilatorta (31 km), punt per parar a dinar: caldo, entrepans de botifarra, pernil cuit o formatge, aigua, begudes (Coca-cola, llimonada) vi, cafè, tallat, cafè amb gotes de conyac o anís, etc.
  7. La Trona (37 km), punt de suport on es donava aigua i xuxes per tal de fer més curt el tram fins a la Collada.
  8. La Collada (39 km): fruita sencera o a trossos (taronges, plàtans i pomes), Coca-Cola i aigua.
  9. Local social del CET (43,5 km) on els participants es podien refer de l’esforç amb entrepans, begudes, galetes, cafè, té, aigua…

 

Els participants

En aquesta edició hi van participar 20 menors. El més petit van ser una nena de 8 anys que la va fer des de Sant Julià. Els participant més gran van ser un senyor de 74 anys. Respecte a la distribució per franges d’edat es va mantenir molt semblant a les passades edicions, en les quals la franja de major participació era la de 40-49 anys. La franja de 30-39 anys va seguir disminuint lleugerament mentre que la de 19-29 anys va remuntar.

La mitjana d’edat va disminuir lleugerament, va passar dels 43,9 anys de mitjana el 2016 als 42,3. L’edat que va comptar amb més participants va ser la de 40 anys amb 47 participants, l’any passat havia sigut la de 39 anys amb 49 participants.

 

2017-RT_EDATS

Respecte a la procedència dels participants per comarques, també es va mantenir la mateixa distribució que les passades edicions;  la meitat van ser d’Osona, concretament 563 (51%), seguit dels del Barcelonès (137 – 12% ) i el Vallès Occidental (136 – 12%). Van venir participants de 25 comarques diferents.

2017-RT_COMARQUES

En la distribució de participants per poblacions va tornar a encapçalar-la Barcelona amb 125 inscrits, seguida de Taradell i Vic amb 115 i 100 inscrits respectivament. En total van venir participants de 155 poblacions diferents.

 

Fotografies