La marxa Rupit-Taradell d’enguany ha assolit el rècord de participants. Van emprendre la sortida de Rupit 1040 persones, el dia 15 de novembre, que com marca la tradició correspon al tercer diumenge de novembre.

Aquest any el temps també va ser bo; segur que hi ha opinions de tot tipus, sobretot si parlem del temps, però en general no vàrem sentir-ne gaires queixes. No va fer el fred dels altres anys (a la Riba -9ºC, el 2007), ni gaire calor, així els participants van poder gaudir millor del paisatge i de la travessa, i les persones que col·laboraven en els avituallament també ho van agrair.
Com l’any passat, hi va haver set avituallaments durant el recorregut, a més del d’arribada. El primer estava situat a Tavertet, on es va donar te i galetes. El segon era a la Riba, a uns 11 quilòmetres de la sortida, on, per esmorzar, els participants van poder menjar coca, batuts de cacau, té i aigua. El tercer estava situat, aproximadament, al quilòmetre 18, a Vilanova de Sau, on donaven galetes, sucs de fruites i aigua. El quart era prop del Salt de la Minyona, cap al quilòmetre 21, on oferien fruita sencera, a trossos o pelada i aigua. El cinquè era a la Mina, cap al quilòmetre 25, i els participants podien prendre iogurts i aigua. El sisè control estava situat al costat del castell de Sant Julià de Vilatorta, més o menys al quilòmetre 31, on els participants podien fer parada i fonda, perquè era el control del dinar i, com és habitual, hi havia caldo, entrepans de botifarra, cafès, aigua i vi. El setè avituallament estava situat a la Collada, aproximadament al quilòmetre 39, i els participants hi podien trobar fruita sencera, a trossos o pelada i aigua. I el darrer control era el d’arribada, al local social del CET, on els participants es podien refer de l’esforç amb entrepans, begudes, galetes, cafès, tes, aigua…

Els 987 participants que van arribar al Centre, després d’haver completat els 43,5 quilòmetres del recorregut, van ser obsequiats amb el record de la travessa, que enguany va ser una samarreta tècnica amb l’escut del CET brodat en una màniga i l’esquema del recorregut serigrafiat, que va agradar molt als participants. També se’ls va donar el llibre-guia del sender de petit recorregut de Taradell.

El divendres dia 20 de novembre, com cada any, es va organitzar un sopar d’agraïment a les persones que havien participat en els controls i avituallaments.

Amb motiu de la trentena edició, el setmanari El 9 Nou va dedicar més de mitja plana a la Rupit-Taradell. En aquest reportatge es fa un repàs de com va néixer la travessa fa trenta anys quan “un grup d’unes quaranta persones van decidir anar de Taradell a Rupit a peu”. La idea va sorgir del fet que feia poc que s’havia marcat el sender de gran recorregut GR 2 que passava per Taradell. “Era el novembre de 1980, i des de llavors cada any s’ha anat fent, encara que a partir del segon la marxa es va fer al revés, des de Rupit fins a Taradell”. El setmanari va parlar amb tres dels fundadors de la travessa, que són les persones que l’han fet més vegades, i publica una fotografia d’ells tres al local social del CET aguantant l’escut de l’entitat. Aquestes tres persones són en Pere Casadevall, que, comptant aquesta, l’ha feta vint-i-nou vegades, i només es va perdre la segona edició perquè va haver de fer la mili; la Rosa Vilardell, més coneguda com la Vili, que ha fet la 28a Rupit-Taradell, i només se n’ha perdut dues perquè estava embarassada, i el Josep Munmany, que també hi ha participat vint-i-vuit vegades i que per motius familiars se n’ha perdut dues. També cal mencionar que el soci del Centre Josep Palatzi de seixanta-nou anys, resident a Barcelona, també l’ha feta vint-i-vuit vegades, però enguany no hi va poder participar. Esperem que per molts anys més puguem seguir comptant amb la participació de tots.

Finalment, cal destacar que no hi va haver cap incident remarcable i que en general tot va anar bé. I, com sempre, no ens cansarem de donar les gràcies a tots els participants, a les persones que han format part dels avituallaments, a les cases comercials i a tots aquells que de manera desinteressada han col·laborat en aquesta travessa, perquè sense ells i el seu suport no seria possible la marxa Rupit-Taradell.

Com recordareu, l’any passat hi va haver queixes perquè en l’avituallament de Sant Julià, on sempre hi havia anís del Mono, el que es servia era d’una marca poc coneguda, fet que fins i tot va recollir la premsa comarcal. Aquest any el problema ha estat solucionat posant-hi anís del Mono, però hi ha hagut una altra relliscada, que també ha recollit la premsa comarcal: el conyac per fer el cigaló “era… regular”, tal com alguns participants van declarar a la premsa. Mirarem que l’any vinent sigui més bo i esperem que això no sigui cap inconvenient per retrobar-vos l’any que ve, a la 31a marxa Rupit-Taradell, que com sempre tindrà lloc el tercer diumenge de novembre. Us hi esperem i gràcies.